Διοικητική Οργάνωση και Διάρθρωση της ΔΥΠΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Π.Σ.Ε.Α.)
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
Α ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗΣ ΚΟΝΤΟΒΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ & ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α1)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α2)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α3)
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΜΕΣΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Β ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΝΔΡΕΑΚΗΣ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ & ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β1)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β2)
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ
Γ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗΣ ΚΛΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γ1)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γ2)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γ3)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γ4)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γ5)
Δ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ1)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΜΕΘΟΔΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ2)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ3)
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ4)
- ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΒΝΣ)
- Γενικά
Η ΔΥΠΑ διαρθρώνεται στις οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας (Διοίκηση) και στις 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις, που επιβλέπουν και συντονίζουν το έργο της. Οι κατά τόπους δομές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση του έργου της. Πρόκειται για το δίκτυο που αποτελείται από:
117 Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2)
2 Γραφεία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων
Εκπαιδευτικές Mονάδες, που αποτελούνται από:
51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας
7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑ.Σ.)
30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ)
6 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων (Κ.Ε.Κ)
2 Σχολές ΚΕΚ – ΑΜΕΑ
30 Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) &
26 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
- Κεντρική Υπηρεσία - Διοίκηση
Η Κεντρική Υπηρεσία - Διοίκηση διαρθρώνεται στις Υπηρεσίες της Διοίκησης και στις 4 Γενικές Διευθύνσεις, οι οποίες κατευθύνουν και συντονίζουν το έργο της αρμοδιότητάς τους. Πρόκειται για τις:
Α΄- Γενική Διεύθυνση Πολιτικών Εργατικού Δυναμικού
Β΄- Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
Γ΄- Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης & Ψηφιακής Διακυβέρνησης και
Δ΄- Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Η αρμοδιότητα των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών της Διοίκησης που υπάγονται στον Διοικητή της ΔΥΠΑ, αφορά θέματα Γραμματείας και Υποστήριξης της Διοίκησης, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Νομικών Υπηρεσιών, Εσωτερικού Ελέγχου, Στρατηγικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης, Προστασίας προσωπικών δεδομένων και Διερεύνησης καταγγελιών.
Η αρμοδιότητα των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικών Εργατικού Δυναμικού περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση του εργατικού δυναμικού της χώρας, με στόχο την σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, την επιδοματική πολιτική σε σχέση με την ανεργία και την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους.
Η αρμοδιότητα των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αφορά τον συντονισμό και την εποπτεία όλων των υφιστάμενων οικονομικών οργανικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων οικονομικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων και Άλλων Πόρων.
Η αρμοδιότητα των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης & Ψηφιακής Διακυβέρνησης άπτεται ζητημάτων στελέχωσης της ΔΥΠΑ, συντονισμού για την ταχεία και ασφαλή προσαρμογή στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης, προμηθειών & δημοσίων συμβάσεων και συντονισμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ, ως καθολικής διαδόχου του τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ (περάτωση κατασκευαστικού έργου, στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού, συνδρομή στη συλλογική οργάνωση και δράση του κ.λπ.).
Στην αρμοδιότητα των Διευθύνσεων που υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπάγεται η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της προώθησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσής τους με την απασχόληση, η διαρκής αναβάθμιση του προσωπικού της ΔΥΠΑ μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων και η βρεφονηπιακή φροντίδα των παιδιών του ανθρωπίνου δυναμικού.
- Περιφερειακές Υπηρεσίες
- Περιφερειακές Διευθύνσεις
Την κατά τόπο αρμοδιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων που λαμβάνει η Διοίκηση της ΔΥΠΑ έχουν οι 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις, που υπάγονται απευθείας στον Διοικητή της ΔΥΠΑ, τα ΚΠΑ2, τα Γραφεία ΕΚΟ, καθώς και οι εκπαιδευτικές μονάδες (ΕΠΑΣ, Π.ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ και ΚΕΚ, Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.με.Α. Αθήνας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί).
Εκτός από την εκτέλεση των αποφάσεων της Διοίκησης, στους επιχειρησιακούς στόχους των 8 Περιφερειακών Διευθύνσεων ανήκουν και η διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας του Οργανισμού μέσω: (α) του συντονισμού, της εποπτείας και της υποστήριξης των τοπικών οργανικών μονάδων της τοπικής τους αρμοδιότητας, (β) της κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν για την εξέταση ενστάσεων, κατά την εφαρμογή των ενεργητικών και παθητικών πολιτικών από τα κατά τόπους Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης 2 και τα Γραφεία ΕΚΟ, (γ) της απρόσκοπτης λειτουργίας των κατά τόπους Εκπαιδευτικών Δομών & Βρεφονηπιακών Σταθμών και (δ) της διοικητικής, οικονομικής και πληροφορικής υποστήριξης των κατά τόπους οργανικών μονάδων, στην εφαρμογή πολιτικών στεγαστικής συνδρομής.
Οι 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι οι εξής:
Αττικής, με έδρα στον Δήμο Αθηναίων
Πειραιώς & Νήσων, με έδρα στον Δήμο Πειραιά
Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με έδρα στον Δήμο Καβάλας
Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ηπείρου, με έδρα στον Δήμο Ιωαννιτών
Θεσσαλίας, με έδρα στον Δήμο Λαρισαίων
Κρήτης, με έδρα στον Δήμο Ηρακλείου
Πελοποννήσου, με έδρα στον Δήμο Πατραίων
- Κέντρα Προώθησης στην Απάσχοληση (ΚΠΑ2)
Τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος και αποτελούν ενιαία σημεία εξυπηρέτησης για ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Σε αυτές τις δομές παρέχονται οι σημαντικότερες προσφερόμενες υπηρεσίες για την προώθηση της απασχόλησης και την ασφάλιση της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Εξατομικευμένη προσέγγιση, συμβουλευτική και τοποθέτηση σε θέση απασχόλησης (σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας)
Παροχή επιδομάτων και άλλων παροχών κοινωνικής προστασίας (παθητικές πολιτικές)
Εφαρμογή και διαχείριση προγραμμάτων και ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Παράλληλα, σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές λειτουργούν Γραφεία Ανταποκριτών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων.
Επίσης, λειτουργούν 2 Γραφεία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) τα οποία έχουν ως στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας των ομάδων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό:
Άτομα με Αναπηρία
Αποφυλακισμένα Άτομα
Απεξαρτημένα Άτομα
Νεαρά παραβατικά Άτομα ή Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
Άλλες κατά περίπτωση ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
- Μονάδες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ - ΚΕΚ ΔΥΠΑ)
Οι Μονάδες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΔΥΠΑ λειτουργούν επίσης σε επίπεδο Τμήματος υπό τις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Στις Μονάδες αυτές συγκαταλέγονται οι:
51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας
7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑ.Σ.)
- 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ)
6Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ)
2 Σχολές ΚΕΚ – ΑμεΑ
30 Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) και
26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει το σύστημα της Μαθητείας για την επαγγελματική εκπαίδευση μαθητών στις διάφορες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της χώρας, συνδυάζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη και την αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.
Στόχο αποτελεί η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από τον/ην εκπαιδευόμενο/η σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την ένταξή του/της στην αγορά εργασίας. Το σύστημα on the job-training έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό, μετά το τέλος των σπουδών τους, συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.
Η ΔΥΠΑ ίδρυσε το 2021 επτά νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας, οι οποίες λειτουργούν σε επτά πόλειςς, με τρεις ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οι Π.ΕΠΑΣ εγγυώνται την τοποθέτηση όλων των μαθητευόμενων σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), αλλά και ενισχύουν την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασής τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
Επίσης, στην ΔΥΠΑ λειτουργούν πανελλαδικά 30 ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης) για αρχική επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο, με την παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων. Εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και παρέχουν στους καταρτιζόμενους αρχική επαγγελματική κατάρτιση.
Μέσα από την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και προσόντων, με την παροχή επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, τα ΣΑΕΚ της Δ.ΥΠ.Α. επιδιώκουν την ομαλή ένταξη στην παραγωγική διαδικασία.
Η ΔΥΠΑ διαθέτει δύο δομές κατάρτισης Ειδικής Αγωγής για την επαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ: την Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ στο Γαλάτσι και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΚΕΚ ΑμεΑ) στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.
Οι δομές αυτές στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική) και κοινωνικοποίηση ανέργων ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση στην απασχόλησή τους στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη από Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρο κ.α.).
- Περιφερειακές Διευθύνσεις